Tort jabłkowo-orzechowy z karmelem

Krzysztof
Przepisy
16.11.2014 21:03
Tort jabłkowo-orzechowy z karmelem

Przepis

Składniki na ciasto:

· 360 ml oleju roślinnego

· 300 g cukru

· 3 jajka

· 420 g mąki pszennej

· 1 łyżeczka sody oczyszczonej

· 1 łyżeczka cynamonu

· ¾ łyżeczki soli

· 2 jabłka

· 100 g orzechów włoskich

Składniki na sos karmelowy:

· 85 ml zimnej wody

· 200 g cukru

· 170 ml śmietanki

Składniki na krem:

· 450 g serka kremowego

· 115 g masła

· połowa karmelu

Ciasto:

Olej zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodawać jajka po jednym i miksować. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z sodą, cynamonem i solą. Do masy dodać suche składniki w trzech partiach i zmiksować na gładką masę. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałeczki. Orzechy drobno posiekać. Jabłka i ¾ orzechów dodać do masy i wymieszać przy pomocy łyżki. Dwie tortownice o średnicy ok. 21 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do tortownic i piec w 180°C przez 50 min. Upieczone ciasto wyjąć z form i odstawić do wystygnięcia.

Sos karmelowy:

Wodę wlać do garnka, dodać cukier i podgrzewać. Mieszać łyżką od czasu do czasu dopóki cukier się nie rozpuści. Kiedy cały cukier będzie rozpuszczony już nie mieszać i podgrzewać dopóki karmel nie zrobi się złotobrązowy. Jeżeli na ściankach garnka będzie osadzał się nierozpuszczony cukier, można użyć pędzla zanurzonego w zimnej wodzie do jego usunięcia. Kiedy syrop zrobi się złotobrązowy zdjąć garnek z ognia i dodać śmietankę cały czas intensywnie mieszając. Kiedy masa będzie gładka odstawić karmel do wystygnięcia.

Krem:

Serek zmiksować z masłem na pusztą masę. Stopniowo dodawać połowę ostudzonego sosu karmelowego, aż całość będzie gładka i puszysta.

Kiedy blaty ciasta będą zimne przełożyć je 1/3 kremu. Resztę wyłożyć na wierzch i boki tortu. Całość polać pozostałym sosem karmelowym, a z wierzchu posypać resztą orzechów.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną