Fondue serowe

Krzysztof
Przekąski
16.11.2014 13:52
Fondue serowe

Przepis

Składniki:

· 200g wędzonego boczku

· 1 duża cebula

· duży pęczek grubego szczypioru

· 1 papryczka chilli

· 400g sera ementaler

· 400g sera gouda

· 2 ząbki czosnku

· ½ l białego wytrawnego wina

· ½ szkl. wytrawnej wiśniówki

· 2 szczypty gałki muszkatołowej

· sól

· pieprz

· 2 łyżki mąki ziemniaczanej

· łyżeczka sody oczyszczonej

Do maczania:

· bagietka

· grzanki z bagietki z oliwą i cząbrem

· pieczarki

· cykoria

Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni i przełożyć do miski. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na tłuszczu, który wytopił się z boczku. Szczypior i posiekać, a papryczkę chilli drobno pokroić.

Czosnek bardzo drobno posiekać i natrzeć nim naczynie do fondue, a resztki czosnku zostawić w środku. Wlać wino i podgrzewać na średnim ogniu. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić na małą kostkę. Powoli wrzucać do wina ser cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gdy ser się rozpuści, a masa zacznie gęstnieć dodać sól, pieprz, oraz gałkę muszkatołową. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wiśniówce i powoli dodać do sera cały czas mieszając. Następnie dodać sodę (masa zabombluje po jej dodaniu). Do masy dodać boczek cebulę, szczypior oraz papryczkę chilli.

Gotowe fondue stawiamy na specjalnym podgrzewaczu na środku stołu i gotowe. Na długie widelczyki nabijamy bagietkę pokrojoną w dużą kostkę, pieczarki pokrojone na ćwiartki oraz liście cykorii. Można też zrobić grzanki z bagietki: bagietkę kroimy w kostkę, polewamy niewielką ilością oliwy, posypujemy cząbrem i podpiekamy w piekarniku, aż się zrumieni.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną