Smażony ryż z kurczakiem

Ewelina
Obiad
14.11.2014 20:18
Smażony ryż z kurczakiem

Przepis

Składniki:

250 g ryżu długoziarnistego

250 g piersi z kurczaka

200g pieczarek

1 cebula

1/2 papryki żółtej

1/2 papryki czerwonej

mała puszka kukurydzy (200g)

1 łyżeczka curry

pieprz

sól

przyprawa gyros

słodka papryka

łyżka koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

ok 1l bulionu

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy surowy ryż, podsmażamy ok. 3-4 minuty ciągle mieszając, aż ziarenka ryżu staną się białe. Następnie wlewamy 1/2 szklanki gorącego bulionu i mieszamy. Gdy ryż wchłonie już płyn, wlewamy znów część bulionu. I tak, aż do wyczerpania bulionu, utrzymując cały czas minimalny ogień pod patelnią. Jeśli okaże się, że po wykorzystaniu buliony ryż jest jeszcze lekko przytwardawy - dolewamy odrobinę wody i w dalszym ciągu podsmażamy.

Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i obsypaną przyprawą do gyrosa. Chwilę smażymy po czym dodajemy kolejno: pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone pieczarki oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku: solą, papryką, curry i pieprzem. Smażymy, aż kurczak i warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę smażymy całość.

Na koniec łączmy ryż z warzywami i kurczakiem. Mieszamy i podajemy :))

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną