Pocałunek Drakuli

Krzysztof
14.11.2014 14:14
Pocałunek Drakuli

Przepis

Składniki:

(Na 24 babeczek):

2,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1,5 szklanki oleju

2 duże jajka

pół łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (paście)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 szklanka maślanki

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki białego octu

Krem:

300 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

2,5 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

1/2 słoiczka dżemu wiśniowego

Przygotowanie:

Babeczki:

Do oleju dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach.Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.Następnie dodajemy barwnik i wanilię.Do ciasta dodajemy na przemian maślankę z mąką nie przerywając miksowania.Składniki powinny się dokładnie połączyć.W małej miseczce mieszamy razem ze sobą sodę i ocet.Powstanie piana,którą dodajemy do ciasta i miksujemy na średnich obrotach.Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości.Pieczemy w temperaturze 180′C około 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gotowe babeczki studzimy na kratce.

Krem:

Kremówkę ubijamy,pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.Po ubiciu łączymy z mascarpone.Śmietana jak i serek mascarpone przed ubijaniem powinny być dobrze schłodzone.Kremem dekorujemy babeczki.

Dżem podgrzewamy chwilę w mikrofali,aby był płynny.Następnie miksujemy dokładnie blenderem,aby nie było w nim kawałków owoców.Dżem przekładamy do rękawa cukierniczego,odcinamy róg i dekorujemy babeczki.

Inspiracja: Moje wypieki

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną