Na Świąteczny stół polecam - Zygzakowatą babkę makową

Krzysztof
Ciasta
14.11.2014 8:55
Na Świąteczny stół polecam - Zygzakowatą babkę makową

Przepis

Święta coraz bliżej więc ruszamy z naszymi wypiekami świątecznymi. Dzisiaj robimy drożdżową babkę makową ale trochę ją urozmaicamy i robimy wzorki w środku. Za każdym razem jest coś nowego ślimaki, rulony a dzisiaj zygzaki. Ta propozycja jest bardzo ciekawa i może zagości na waszych świątecznych stołach :)

Składniki:

ciasto

50 g drożdży

30 g cukru trzcinowego

540 g mąki

200 ml mleka

2 jajka

1 żółtko

75 ml oleju

masło i bułka tarta do formy

masa makowa

200 g maku mielonego (dwa razy zmielić przez maszynkę)

skórka otarta z cytryny

szczypta cynamonu

1,5 szklanki cukru

50 g płatków migdałów

2 jajka

Przygotowanie:

Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru. Mleko podgrzej. Mąkę, jajka, żółtko, olej i pozostały cukier przełóż do miski. Dodaj ciepłe mleko i drożdże, wyrabiaj mikserem. Miskę przykryj i odstawi na pół godziny do wyrośnięcia.

Do miski ze zmielonym makiem dodaj cukier, skórkę z cytryny, cynamon, migdały i żółtka, wszystko wymieszaj i dodać ubite białka.

Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą makową i zwiń w roladę, czynność powtórz aby były trzy roladki. Po kolei wkładaj je do formy wsmarowywanej i obsypanej bułką tarta.Układając roladki, lekko je dociśnij, aby nie powstały puste miejsca. Odstaw formę, aż ciasto wyrośnie ok 15 minut.

Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 190 C i piec przez 45 - 55 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną