Tort cappuccino z czekoladą

Krzysztof
Przepisy
13.11.2014 7:48
Tort cappuccino z czekoladą

Przepis

Skład.

8 jajek

3/4 szklanki cukru

1 1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki octu

1/3 szklanki zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów laskowych

3/4 szklanki kawy cappuccino o smaku czekoladowym

4 żółtka

1 jajko

2/3 szklanki cukru

2 serki homogenizowane waniliowe

1 szklanka mleka w proszku

1 masło roślinne (250g)

2 czekolady deserowe

Zaczynamy.

Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia, odstawiamy aby napęczniały. W tym czasie białka ubijamy, gdy będą już sztywne dodajemy cukier. Łączymy białka z żółtkami, mieszamy trzepaczką (nie miksujemy). Dodajemy przesianą mąkę, cappuccino, orzechy i ocet. Mieszamy, wylewamy na tortownicę i pieczemy przez około 40minut w temp. 180C.

Przygotowujemy krem. Żółtka i jajko z cukrem ubijamy na parze, aż masa uzyska biały kolor i stanie się gęsta (około 10minut). Masę studzimy. Miksujemy masło roślinne i stopniowo dodajemy do niego dobrze ostudzoną masę jajeczną. Następnie dodajemy stopniowo serki homogenizowane i mleko w proszku (wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną temperaturę - pokojową, aby się nie zważyły). Jeżeli krem jest zbyt rzadki możemy dodać większą ilość mleka w proszku. Miksujemy całość aż krem nabierze aksamitnej, jednorodnej konsystencji.

Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na trzy części. Każdą przekładamy masą, masą smarujemy także wierzch i boki tortu. Jedną czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach, po czym posypujemy nią boki tortu. Drugą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozprowadzamy ją na papierze do pieczenia, po czym wkładamy do lodówki na około 3-4minuty (powinna stężeć, ale nie zrobić się do końca twarda). Wówczas wyjmujemy ją z lodówki i nożem zeskrobujemy z papieru, tworząc nieregularne kształty, które wyginamy i układamy na wierzchu tortu według uznania.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną