Jesienna sałatka z rukolą, orzechami, pieczonym burakiem

Ewelina
Sałatki
12.11.2014 19:48
Jesienna sałatka z rukolą, orzechami, pieczonym burakiem

Przepis

Składniki sałatka:

250 g rukoli

2 średnie buraki

100 g orzechów włoskich

125 g serka kremowego Arla Apetina pesto i rukola

Składniki sos:

3 łyżki octu balsamicznego

2 łyżeczki miodu

20 g gorzkiej czekolady

płatki chili

2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

Sposób przyrządzenia:

Buraki dokładnie myjemy owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku prze ok 50 minut. Rukolę myjemy i osuszamy wykładamy na talerze. Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu aż się zarumienią. Buraki odstawiamy do wystygnięcia a następnie kroimy w plasterki. Przekładamy plastry buraków kremowym serkiem i układamy na liściach rukoli. Posypujemy prażonymi orzechami. Ocet łączymy z miodem i podgrzewamy aż sos zredukuje swoją objętość o połowę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy ją do sosu. Doprawiamy mielonymi płatkami chilli, na koniec dodajemy oliwę z oliwek aby nadać sosowi odpowiednią konsystencję. Tak powstałym sosem skrapiamy naszą sałatkę.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną