Przepis
Sałatka makaronowa z szynką, porem, kukurydzą i szczypiorkiem
Jeśli nie macie pomysłów na imprezowe sałatki to ten przepis jest dla Was! Dziś postanowiłam się z Wami podzielić moją recepturą na szybką, ale dosyć efektowną przekąskę. Jeśli jednak nie lubicie szynki, albo nie jecie jej z jakiś osobistych powodów możecie po prostu zastąpić ją serem. Smak sałatki nie ulegnie zbyt dużej zmianie, a nadal będzie zachwycać większość Waszych imprezowych gości! :)
SKŁADNIKI:
20 dkg makaronu (gwiazdki)
1 pęczek drobnego szczypiorku
1 puszka kukurydzy
30 dkg szynki w kawałku
2 pory (tylko biała część)
1 mały słoik korniszonków
1 mały majonez
Sól, pieprz (do smaku)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makaron gotujemy al'dente, szczypiorek myjemy, osuszamy, a następnie drobno kroimy. Pokrojony szczypiorek i ugotowany makaron wrzucamy do miseczki. Kukurydzę odcedzamy, korniszonki kroimy w drobną kosteczkę, a pora w cienkie plasterki. Pokrojone składniki dokładamy do miski. Na koniec kroimy szynkę w średnią kostkę. Pokrojone składniki łączymy z majonezem i przyprawami. Całość mieszamy i odstawiamy na około pół godziny do lodówki. Schłodzona sałatka jest gotowa do spożycia.