Rozgrzewająca tajska zupa kokosowa

Dagmara
Zupy
09.11.2014 23:48
Rozgrzewająca tajska zupa kokosowa

Przepis

Składniki:

400 ml bulionu drobiowego*

400 ml mleka kokosowego

4 cm galangalu

2 łodygi trawy cytrynowej

5 listków kaffiru

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1 żółta papryczka chilli

2 piersi z kurczaka

1 łyżka cukru palmowego**

1 szalotka

3 duże boczniaki

1/2 szklanki grzybów straw***

4 łyżki sosu rybnego

sok z 1 limonki

+ do podania:

papryczka chilli, pokrojona w krążki

szczypiorek, drobno posiekany

ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez ;))

tajska pasta chilli (opcjonalnie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, galangal kroimy w plastry, szalotkę kroimy na pół, żółtą papryczkę w paski, kurczaka w kostkę a boczniaki w paseczki.

2. Do garnka wlewamy bulion i mleko kokosowe, dodajemy trawę cytrynową, liście kaffiru, galangal, papryczkę chilli, szalotkę i doprawiamy kolendrą i cukrem palmowym. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut.

3. Po tym czasie zupę przecedzamy, dodajemy kurczaka, grzyby, sos rybny i sok z limonki. Gotujemy jeszcze 10 minut (do momentu, gdy kurczak będzie już gotowy). Przelewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem i krążkami papryczki chilli. Z tajskiej pasty chilli tworzymy na powierzchni zupy kropeczki. Podajemy solo lub z ryżem jaśminowym. Smacznego! :)

* Bulion drobiowy możemy przygotować z kostki, jednak musi być to kostka azjatycka (do kupienia na działach "kuchnie świata"). Klasyczna kostka popsuje smak całej zupy.

** Cukier palmowy przeważnie sprzedawany jest w krążkach. Najłatwiej jest zeskrobać nożem pożądaną ilość. Cukier palmowy możemy też zastąpić trzcinowym.

*** Najlepiej smakują grzybki straw z puszki, przecedzone.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną