Kurczak pieczony w pomarańczach

Ewelina
Obiad
02.09.2013 12:00
Kurczak pieczony w pomarańczach

Przepis

1 sztuka Kurczak (cały )

2 sztuki pomarańczy

8-10 sztuk ziemniaki

4-5 łyzeczek zioła prowansalkie Prymat

3 ząbki czosnek

3 sztuki cebula

2 łyżeczki sól ziołowa Prymat

3 łyżeczki przyprawa do ziemniaków Prymat

2 łyżki masło

sól i pieprz

0,5 szklanki bulion drobiowy

Kurczaka dokładnie myjemy i nacieramy wewnątrz i na zewnątrz ziołami prowansalskimi i solą ziołową.. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, czosnek obieramy i kroimy na połówki oba składniki przyprawiamy solą delikatnie i pieprzem ii wkładamy do środka kurczaka. Pomarańcze sparzmy i kroimy w na pół i w półksiężyce. Wkładamy do środka kurczaka. Spinamy kurczaka wykałaczkami żeby nie wypadł "farsz". Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy przyprawą do ziemniaków (w moim wykonaniu do kombiwaru) na ziemniaki układamy kurczaka piersią do góry. dokładamy pokrojone pomarańcze na wierzch kurczaka kładziemy kawałeczki masła. Pieczemy około 1.5 godziny obracając w połowie pieczenia kurczaka na drugą stronę i przemierzając ziemniaki. Jeżeli po tym czasie kurczak jeszcze nie jest upieczony dopiekamy go jeszcze. Podajemy z pieczonymi ziemniakami

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną