Szybki obiad? Może... Krokiety z wołowiną i rosołem

Krzysztof
Obiad
07.11.2014 8:49
Szybki obiad? Może... Krokiety z wołowiną i rosołem

Przepis

Naleśniki Składniki:

300 g mąki pszennej

2,5 szklanki mleka

3 jajka

szczypta soli

1 łyżka oleju + do smażenia

Farsz:

700 g mięsa wołowego

1 cebula

1 łyżka masła

dodatkowo

jajko

bułka tarta do obtoczenia

2 łyżki masła klarowanego do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się naleśnik zarumieni.

Porcja na 8-10 Naleśników

Ugotuj rosół na wołowinie, ugotowane mięso wyjmij z rosołu ostudź i zmiel przez maszynkę. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle , nie dodawaj oleju ! Następnie dodaj cebulę do mięsa, przypraw solą i pieprzem do smaku (najlepiej mieszając ręką).

Naleśniki wypełnij farszem i zwiń, obtocz w rozbełtanym jajku i bułce tarte. Czynność powtórz z każdym naleśnikiem, smaż na patelni, aż zarumienią się z każdej strony.

Krokiety smakują najlepiej z ciepłym rosołem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną