Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

Krzysztof
Przekąski
06.11.2014 19:37
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

Przepis

Składniki na 6 dużych krokietów:

Na ciasto naleśnikowe – ok. 7-8 sztuk

1,5 szklanki mąki

1 szklanka mleka

¾ szklanki wody gazowanej

2 jajka

Szczypta soli

2 łyżki oleju

Nadzienie:

500g pieczarek

20 dag startego sera żółtego

Sól

Pieprz

Olej do smażenia

Dodatkowo:

Bułka tarta

1-2 jajka

Sól

pieprz

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto na naleśniki - za pomocą trzepaczki mieszamy w misce wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Małą chochelką nakładamy i rozprowadzamy ciasto na rozgrzaną oraz uprzednio wysmarowaną olejem patelnię (ja używam tej do naleśników i smaruję ją silikonowym pędzlem). Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Pieczarki kroimy w półtalarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy do miękkości. Studzimy. Dodajemy starty ser żółty i całość mieszamy.

Farsz nakładamy na naleśnik. Zwijamy. Obtaczamy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Krokiety smażymy z obu stron na złoty kolor na wolnym ogniu.

Smacznego,

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną