Sernik czekoladowy z jagodami

Krzysztof
Przepisy
06.11.2014 17:20
Sernik czekoladowy z jagodami

Przepis

SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 16 CM

SPÓD:

125 g ciastek o smaku karmelowym w czekoladzie

50 g masła

MASA:

500 g sera trzykrotnie mielonego w wiaderku

100 g jogurtu greckiego

2 jajka rozmiar L

1 żółtko

60 g cukru trzcinowego

1/2 opakowania budyniu czekoladowego z kawałkami czekolady bez cukru

16 g cukru wanilinowego

100 g białej czekolady

120 g jagód

DODATKOWO:

masło do wysmarowania tortownicy

WYKONANIE:

Dno i boki tortownicy wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia.

Ciasteczka pokruszyłam dość drobno (tłuczkiem do ziemniaków), wsypałam do roztopionego w rondelku masła i wymieszałam. Masę wyłożyłam na dno tortownicy, ugniotłam i wstawiłam do lodówki aby stężała.

Jagody opłukałam i dokładnie osączyłam.

Piekarnik rozgrzałam do temperatury 150 stopni z termo obiegiem.

Do miski wyłożyłam twaróg, jogurt grecki, jajka, żółtko, cukier, cukier wanilinowy i budyń. Całość dokładnie wymieszałam łyżką.

Czekoladę wkruszyłam do metalowej miseczki i stopiłam ją w kąpieli wodnej. Energicznie mieszając dodałam do masy serowej.

Tortownicę zabezpieczyłam z zewnątrz folią aluminiową, tak aby do środka nie dostała się woda.

Masę serową wylałam na schłodzony spód, tortownicę umieściłam w naczyniu żaroodpornym, do którego wlałam gorącą wodę (na wysokość około 3 cm). Na wierzchu masy rozsypałam jagody.

Całość wstawiłam do piekarnika na około 1 godzinę. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyliłam jego drzwiczki i pozostawiłam w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawiłam tortownicę do lodówki na kilka godzin, żeby sernik stężał.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną