Sękacz z marcepanem w polewie czekoladowej

Krzysztof
Śniadania
05.11.2014 13:28
Sękacz z marcepanem w polewie czekoladowej

Przepis

Składniki na ciasto:

6 jajek

200g masła

150g masy marcepanowej*

100g cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

szczypta soli

100g cukru

50g mąki pszennej

50g mąki ziemniaczanej

Składniki na polewę:

1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej

1 łyżka mleka

1 łyżka masła

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60-90 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY

1. Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy i łączymy ze sobą. Masło miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i rozdrobnioną masą marcepanową na puszystą masę. Zmniejszamy obroty i dodajemy powoli żółtka, a następnie po łyżce mąki. Miksujemy jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia.

2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

3. Na dno tortownicy o wymiarach 24-26 cm (u mnie 24 cm) wykładamy papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Jeżeli używacie formy silikonowej upewnijcie się, czy nadaje się do tak wysokich temperatur.

4. Do formy wykładamy około 3 łyżki ciasta i rozprowadzamy po dnie. Wkładamy do piekarnika na 3-4 minuty. Najlepiej przez cały czas pilnować ciasta, bo szybko się rumieni. Wyciągamy z piekarnika, wykładamy na ciasto kolejne trzy łyżki masy, rozprowadzamy i wkładamy z powrotem do piekarnika na 3-4 minuty, aż do zarumienienia. Czynność powtarzamy, aż do wykończenia ciasta. Po nałożeniu ostatniej warstwy pieczemy kilka minut dłużej (u mnie 6), żeby ciasto mocniej się przypiekło. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

5. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło z dodatkiem mleka. Na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury, a w niej umieszczamy nasze składniki na polewę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a następnie polewamy ciasto. Ponownie odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną