Babeczki pumpkin spice latte

Krzysztof
Dekoracje
04.11.2014 19:21
Babeczki pumpkin spice latte

Przepis

SKŁADNIKI:

Ciasto:

- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1/2 łyżeczki soli

- 1 łyżka cynamonu (można zastąpić go przyprawami korzennymi)

- 1-2 łyżka mocnej kawy rozpuszczalnej

- 3/4 kostki masła

- 1/2 szklanki cukru

- 2 jajka

- 1/2 szklanki maślanki

- 1 i 1/4 szklanki puree z dyni*

Dekoracja:

- 400 ml śmietany kremówki

- 2-3 łyżki cukru pudru

- toffi w tubce

- dynie z masy plastycznej**

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto:

1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól.

2. W drugiej misce wymieszać maślankę, puree z dyni oraz kawę rozpuszczalną.

3. W trzeciej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, całość zmiksować.

4. Na zmianę dodawać suche składniki i maślankę z puree oraz kawą. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą.

5. Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-35 min. Pozostawić do wystygnięcia.

Dekoracja:

1. Śmietanę kremówkę wraz z cukrem ubić na sztywną pianę.

2. Przełożyć do rękawa cukierniczego.

Etap końcowy:

1. Babeczki udekorować rozetką z bitej śmietany. Delikatnie polać toffi i na każdej położyć dynie z masy plastyczniej.

* Dynie, ważącą ok. 800g, obrałam ze skórki, usunęłam pestki i pokroiłam z małe kawałeczki. Wszystko wrzuciłam do garnka i zalałam 100 ml wody. Gotowałam do czasu, kiedy dynia się rozpadła, całość zmiksowałam blenderem i pozostawiłam do wystygnięcia.

** Do wykonania dyń wykorzystałam barwniki z żelu oraz masę plastyczną, można te produkty nabyć w sklepach internetowych.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną