TARTA Z FIGAMI I KOZIM SEREM

Krzysztof
Przepisy
29.10.2014 19:18
TARTA Z FIGAMI I KOZIM SEREM

Przepis

Składniki (2-4 porcje):

Ciasto:

mąka – 500 gram

jajko – 2 sztuki

masło – 300 gram

sól – 1 łyżeczka płaska

Nadzienie:

jajka – 4 sztuki

śmietana 18% – 400 gram

figi – 4 sztuki

ser kozi – 150 gram (ja użyłem tego w rulonie)

sól, pieprz – dość sporo do smaku

miód – 1 łyżka (płynny)

Przygotowanie (15+30 minut):

1. Masło pokrój w kostkę (musi być bardzo zimne). Do miski przesiej mąkę, na jej środku zrób wgłębienie. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Ugniataj kawałki masła tak, żeby zmieszało się z mąką, ale nie połączyło w jednolitą całość. Dodaj jajko i sól. Zagniataj ciasto na tartę jeszcze przez 2 minuty. Uważaj, żeby masło się nie rozpuściło. Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Użyjemy tylko połowy ciasta, resztę możesz przechowywać w lodówce przez tydzień lub zamrozić na okres do 3 miesięcy.

2. Formę do tarty wyklej przygotowanym ciastem i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika (190 st.) na ok. 10 minut – tak do podpieczenia.

3. Na podpieczony spód ułóż pokrojony w plastry ser kozi, na niego wlej sos powstały ze zmieszania jajek, śmietany, soli i pieprzu. Na wierzch poukładaj pocięte w plasterki figi posmarowane z wierzchu miodem. Miód sprawi, że będą lepiej wyglądały i dodadzą słodki element do całego dania. Tartę z figami i kozim serem piecz w 190 stopniach przez 30 minut, aż sos będzie spójny.

Powodzenia i Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną