Pomysł na pyszną wątróbkę z jabłkami i karmelizowaną cebulą

Aleksandra
Obiad
29.10.2014 14:32
Pomysł na pyszną wątróbkę z jabłkami i karmelizowaną cebulą

Na karmelizowaną cebulę i smażone jabłka 2 spore czerwone cebule 3-4 łyżki cukru (u nas brązowy) odrobina wody (opcjonalnie) 1-2 łyżki octu balsamicznego 3 duże jabłka (najlepiej szara reneta) 2 łyżki masła + odrobina oleju trochę świeżego rozmarynu Przygotowanie - Cebule obieramy, myjemy, kroimy w krążki i rozdzielamy, aby każda z warstw była osobno. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, gdy zacznie się pienić układamy jabłka tak, aby każde miało trochę miejsca i smażymy z obu stron aż będą rumiane, odkładamy na talerz. - W czasie gdy cebula się dusi, obrane jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w dość grube plastry. Składniki (dla 2-3 osób) 15 drobiowych wątróbek kilka łyżek mąki odrobina soli Wątróbki myjemy, oczyszczamy i jeśli są duże, kroimy na pół. - Wątróbkę smażymy na tej samej patelni na rozgrzanym tłuszczu aż będzie rumiana. - Na rozgrzanej patelni, lub w rondlu rozpuszczamy cukier, aby ułatwić sobie życie możemy dodać odrobinę wody. Mąkę z solą wysypujemy na duży talerz i obtaczamy w niej wątróbki. Można ją zjeść ugotowaną i posypaną solą, smażoną z cebulką- najprościej i na wiele innych sposobów...

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://symfonia-smakow.blogspot.com/2014/10/100-na-setke-zamiast-tortu-podroby.html