Sernik z gruszkami

Krzysztof
Przepisy
28.10.2014 19:53
Sernik z gruszkami

Przepis

Skład.

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

kostka margaryny/masła

1 jajko

Masa serowa:

6 jaj

50 dag sera białego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 kostki masła

3/4 szklanki cukru

Zaczynamy.

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, i posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser z masłem mielimy przez maszynkę lub praskę. Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Biała ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim blaszkę i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 15 minut.

W tym czasie obieramy gruszki, kroimy je na pół, wycinamy z nich gniazda nasienne. Na w ierzchu każdej nacinamy kilka pionowych pasków.

Na podpieczone kruche ciasto wykładamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzch układamy połówki gruszek (nie wciskamy ich mocno w ser, gdyż ten podrośnie i może nam zakryć gruszki). Pieczemy około 50minut w temp. 180C.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną