Ciasto kruche z jabłkami i budyniem

Ewelina
Ciasta
27.10.2014 11:27
Ciasto kruche z jabłkami i budyniem

Przepis

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem, inaczej szarlotka z budyniem

Delikatne, ostatnio bardzo modne ciasto kruche z jabłkami i budyniem – smaczne i eleganckie. Moja szarlotka wygląda skromniutko, ale dzięki użyciu kolorowego budyniu można uzyskać ciekawy efekt wizualny.

CIASTO:

45 dag mąki pszennej – u mnie typ 650

1 szklanka cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

25 dag margaryny

1 jajko

2 żółtka

w razie potrzeby łyżka kwaśnej śmietany – jeśli ciasto nie chce się zagnieść

OBŁOŻENIE:

bułka tarta do posypania ciasta pod jabłkami

4 jabłka średniej wielkości

cynamon

BUDYŃ:

2 budynie śmietankowe z białą czekoladą

3 szklanki mleka

3 łyżki cukru

WYKONANIE:

Przesianą mąkę wymieszałam z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.

Dodałam zimną margarynę i dokładnie wysiekałam ją z mąką.

Dodałam jajko i żółtka. Najpierw czubkiem noża, a potem szybko dłonią zagniotłam ciasto.

Podzieliłam je na dwie części i zawinęłam w folię spożywczą.

Jedną część na 2 godziny włożyłam do lodówki, a drugą do zamrażarki.

Blachę o wymiarach 24x29 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Dno wykleiłam ciastem z lodówki, posypałam je bułką tartą.

Jabłka umyłam, osuszyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na ósemki. Ułożyłam je na cieście i posypałam cynamonem.

Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem.

Ugotowałam budyń i gorący wyłożyłam na jabłka, wyrównałam powierzchnię.

Na wierzch starłam na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki.

Blachę wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam około 45 minut.

Po wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną