Sernik krakowski

Ewelina
Ciasta
26.10.2014 20:29
Sernik krakowski

Przepis

Sernik krakowski

Pyszny sernik z bakaliami na kruchym cieście. Wierzch można obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Polecam!

Sernik krakowski

Składniki na blaszkę 23x32cm:

Na ciasto:

0,5 kg mąki

150g cukru pudru

250g masła lub margaryny

3 żółtka

szczypta soli

łyżka kwaśnej śmietany

Na masę serową:

1 kg zmielonego twarogu

5 jaj

pół kostki masła lub margaryny (125g)

1,5 szklanki cukru (jeśli nie lubimy słodkich ciast to 1szklanka)

opakowanie cukru waniliowego

łyżka mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego

100g rodzynek i skórki pomarańczowej

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

1 białko do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy w ciasto i schładzamy około 2 godzin. Po schłodzeniu ciasto dzielimy w proporcjach 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm i wykładamy natłuszczoną blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach około 20 minut. Studzimy.

Masa serowa: białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrami na jasny krem, stopniowo dodajemy po 1 żółtku. Następnie po 1 łyżce dodajemy ser i ucieramy. Do masy dodajemy mąkę lub budyń oraz rodzynki i skórkę. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą serową. Masę rozsmarowujemy na podpieczonym cieście.

Resztę ciasta rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm i kroimy w paseczki szerokości 1cm. Paseczki układamy skośnie na masie serowej tworząc kratkę. Kratkę smarujemy białkiem. Sernik pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną