Placki ziemniaczano warzywne z sosem pieczarkowym.

Krzysztof
Obiad
24.10.2014 18:19
Placki ziemniaczano warzywne z sosem pieczarkowym.

Przepis

Składniki:

1/2 kg ziemniaków

mała cukiniaPlacki

dwie marchewki lub kawałek dyni

cebula

jajko

2 – 3 łyżki mąki

olej do smażenia placków

sól, pieprz – do smaku

Do sosu:

ok. 30 dag pieczarek

cebula

czosnek

śmietana 30%

masło

sól, pieprz – do smaku

Ziemniaki, marchew, cebulę – obieramy, cukinię myjemy.

Zamiast marchewki użyłem ok 15 dag podduszonej dyni.

Warzywa trzemy na drobnej tarce. Jeżeli zbiera się płyn odlewamy.

Dodajemy 1 jajko i mieszamy. Dodajemy mąkę, aby ciasto było dosyć zwięzłe.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Placki smażymy na oleju, aż się ze złocą .

Sos pieczarkowy:

Cebulę drobno pokroić i lekko zeszklić na patelni z odrobiną oleju dodając drobno posiekany czosnek.

Zdjąć przesmażoną cebulkę z czosnkiem z patelni.

Pieczarki obrać, pokroić i wrzucić na patelnię po usmażeniu cebulki z odrobiną oleju.

Po chwili dodać przesmażoną cebule. Przesmażamy pieczarki z cebulką.

Dodajemy kawałek masła i śmietankę 30%.

Doprawiamy pieprzem i solą.

Placki podajemy z sosem pieczarkowym.

Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną