Domowy kebab z kurczaka

Krzysztof
Obiad
20.10.2014 17:58
Domowy kebab z kurczaka

Przepis

Składniki na 6-7 sztuk mniejszych niż standardowy kebab:

Mięso:

80 dag podudzi z kurczaka

2 łyżki oleju

2 łyżki przyprawy kebab-gyros Prymat

Surówka nr 1:

¼ niewielkiej główki białej kapusty

1 mała marchewka

Odrobina soku z cytryny

Odrobina cukru

Sól

Surówka nr 2:

Nieduża sałata lodowa

1 nieduży pomidor

Pół małej cebuli

Sól

Sos czosnkowy:

Pół opakowania dużego jogurtu naturalnego

Mały słoiczek majonezu (ok. 130g)

3 ząbki czosnku

Sól

Pieprz

Dodatkowo:

Chlebek pita – ja kupiłam opakowanie mające 5 sztuk cienkiego ciasta

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć, pozbyć się skóry. Następnie odczepić je od kości za pomocą noża. Drobno pokroić. Do mięsa dodać olej i przyprawę. Wszystko wymieszać i odstawić na minimum 20 minut do lodówki. Następnie smażyć do miękkości.

Kapustę drobno posiekać. Posolić. Dodać startą marchewkę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Odstawić do lodówki na około 30-60 minut, aby smaki się przegryzły.

Sałatę umyć, pokroić, a następnie rękami porwać na mniejsze części. Dodać pomidora i cebulę pokrojoną w kostkę. Posolić.

Do miski wlać jogurt naturalny. Połączyć z majonezem. Czosnek posiekać, wymieszać sos. Posolić i popieprzyć do smaku.

Pitę można uprzednio podgrzać, choć nie trzeba. Ja kupiłam gotowe cienkie placki, rozcięłam je na pół wzdłuż, tak że powstały mi dwa koła. Możecie także użyć pity grubej, ale my preferujemy kebab na cienkim cieście. Na środek nakładać surówkę nr 1, potem nr 2, mięso, a na koniec polać sosem. Zwijać wg instrukcji pokazanej na zdjęciach.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną