Pieczone jabłka

Ewelina
Przepisy
20.10.2014 10:01
Pieczone jabłka

Przepis

Pieczone Jabłka

Składniki:

4 jabłka

1 tabliczka gorzkiej czekolady

dżem borówkowy

cukier puder

cukier waniliowy

1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka myjemy i odcinamy im górną część z łodygą. Wnętrze jabłka drylujemy łyżeczką lub takim przyrządem do drylowania (o ile dobrze to nazywam). Do garnka z wodą wsypujemy cukier waniliowy i cynamon. Gotujemy do momentu wrzenia. Wtedy wrzucamy na 2-3 minuty jabłka. Wyjmujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik mamy rozgrzany do 200 stopni z opcją góra i dół. Na spod jabłek wkładamy po dwie kostki czekolady i wypełniamy resztę jabłek dżemem, na koniec do każdego jabłka znowu dodajemy kostki czekolady. Zakrywamy wcześniej obciętymi główkami i na każda kładziemy po 2 kostki czekolady. Pod wpływem ciepła cudownie nam się rozpuszczą. Pieczemy około 20 minut. Gdy będą gotowe posypujemy cukrem pudrem. Gotowe :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną