Pieczone ziemniaczki z surówką

Ewelina
Obiad
18.10.2014 9:37
Pieczone ziemniaczki z surówką

Przepis

Zapraszam Was dzisiaj na pyszny, prosty i zdrowy obiad. Moje ulubione smaki. Użyłam produktów od firmy Develey. Oliwa i dressing ziołowy dodały mojemu daniu smaku. Ziemniaki pieczone należą do moich ulubionych i ciągle je modyfikuje, pomidorów teraz mamy pod dostatkiem, więc jemy je często, korzystamy póki są pyszne i tanie. Moja bazylia i oregano na balkonie bardzo wyrosła, więc dodałam je do ziemniaków.

Zapraszam do wypróbowania:

Składniki:

- 1 kg ziemniaków

- sól himalajska - 1 łyżeczka

- pieprz kolorowy

- świeża bazylia i oregano

- 2 łyżki oliwy Develey

- 1 kg pomidorów lima

- 1 cebula

- kilka liści sałaty lodowej

- pęczek szczypiorku

- 3 łyżki orzechów pini

- mały kubek jogurtu naturalnego

- 3 łyżki dressingu ziołowego Develey

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i posypujemy pokrojonymi świeżymi ziołami. Mieszamy dokładnie ze sobą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobiegu przez 40 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę - pomidory kroimy na kawałki, przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i szczypior. Wrzucamy orzeszki pini i jogurt, dressing ziołowy, sól i pieprz. Mieszamy wszystko ze sobą.

Upieczone ziemniaki przekładamy na talerze, podajmy z sałatką pomidorową.

Smacznego :-)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną