Cukinia faszerowana ryżem

Ewelina
Obiad
16.10.2014 21:14
Cukinia faszerowana ryżem

Przepis

Za oknem leje deszcz, jest taka typowa jesienna słota, ale u mnie słonecznie w kuchni za sprawą żółtego koloru. Cukinia w tym roku bardzo obrodziła, mama zebrała ostatnie sztuki i mam jej teraz spory zapas w domu. Bardzo lubię to warzywo, jem je dość często jak jest na nie sezon. Wyszła pyszna, tym razem nadziana ryżem.

Zachęcam do zrobienia :-)

Składniki:

- 300 g pieczarek

- 250 g filetu z kurczaka

- 2 łyżki suszonych pomidorów

- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

- 1 łyżeczka bazylii i majeranku

- 1 łyżka marchewki suszonej

- 1 łyżeczka czosnku granulowanego

- 5 małych cukiń

- 100 - 150 g sera żółtego

- 2 woreczki ryżu basmati z dzikim

Wykonanie:

Cukinie myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na pół i wydrążamy środk, podgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. W tym czasie pieczarki ścieramy na tarce i chwilkę podsmażamy na patelni. Filet drobno kroimy, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i dusimy do miękkości na łyżce oleju. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Do miski wrzucamy ryż, mięso, pomidorki, bazylię i majeranek, czosnek i marchewkę. Dodajemy pieczarki i mieszamy.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy cukinie, nakładamy do środka farsz z ryżu i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut, grzanie góra-dół.

Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym, ketchupem lub surówką.

Smacznego :-)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną