Hiszpańska Tortilla z ziemniakami

Krzysztof
Przepisy
14.10.2014 12:43
Hiszpańska Tortilla z ziemniakami

Przepis

Składniki:

-300 g ziemniaków

-100 g świeżego lub mrożonego szpinaku

-15 plasterków chorizo ( ok. 60 g)

- średniej wielkości cebulę

-ząbek czosnku lub kilka liści czosnku niedźwiedziego

-3 jajka

-sól /pieprz/ opcjonalnie pieprz cayenne

-pół szklanki żółtego sera (nie koniecznie)

Obrać i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.

Plasterki chorizo podsmażyć z obu stron na patelni, aż delikatnie się podpieką i wypuszczą z siebie tłuszcz.

Zdjąć chorizo z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę, pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula będzie już przyrumieniona, dołożyć pokrojony czosnek, chwilę podsmażyć.

Zmniejszyć ognień pod patelnią do minimum. Podsmażoną cebulkę wygładzić równomiernie na patelni. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki i rozłożyć po całej patelni. To samo zrobić z chorizo.

W misce, wymieszać jajka ze szpinakiem, serem i przyprawić do smaku. Rozbełtaną masę wylać na patelnie.

Do tego dania najlepiej nadaje się patelnia z grubym dnem i możliwością włożenia jej do piekarnika.

Na gazie – smażymy ją pod przykryciem tak długo aż wierzch będzie ścięty, a na wierzchu nie będzie pływało surowe jajko. Warto ją przewrócić, niestety z doświadczenia wiem, że sprawia to wiele trudności.

Na gazie i w piekarniku – smażymy danie ok. 5 min, kiedy góra będzie nadal surowa wkładamy do piekarnika z funkcją grilla (180 stopni) i pieczemy następne 5 minut lub kiedy góra będzie ładnie ścięta i przyrumieniona.

! Jeśli wasza patelnia jest większa i większość składników nie przykryła się masą trzeba dołożyć jajek.

! Jeśli korzystacie z mrożonego szpinaku, trzeba go najpierw rozmrozić i nie mieszać go z masą jajeczną. Świeży nie wymaga podgrzania.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną