Gulasz z indyczych serca

Ewelina
12.10.2014 9:22
Gulasz z indyczych serca

Przepis

Gulasz z indyczych serc z papryką i selerem naciowym

Potrawa, która ucieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy. Pełna smaku i barw, których brakuje nam w panującej na zewnątrz zimowej szarości. Smacznego :)

Gulasz z serc indyczych

Składniki:

50 dag serc indyczych

3 ziela angielskie

liść laurowy

2 łyżki oleju

1 mała biała cebula

1 mała czerwona cebula

pół dużej czerwonej papryki

2 łodygi selera naciowego

sól

pieprz

łyżka suszonej słodkiej papryki w płatkach

łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

Serca oczyściłam z nadmiaru tłuszczu, przecięłam wzdłuż na pół i wypłukałam z resztek zakrzepłej krwi. Umieściłam w rondelku i zalałam wrzątkiem (około 2-3 szklanek). Doprowadziłam do wrzenia i zszumowałam. Posoliłam do smaku, dodałam ziela angielskie i liść laurowy, i gotowałam do miękkości – około godziny, bo troszkę mi się o nich zapomniało, ale dzięki temu były cudownie mięciutkie.

Paprykę i łodygi selera umyłam, paprykę oczyściłam z pestek i białych błon, pokroiłam w kosteczkę. Selera pokroiłam w poprzeczne paseczki. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę.

Ugotowane żołądki wyjęłam z rondla łyżką cedzakową, wywar zachowałam. W drugim rondelku rozgrzałam olej, wrzuciłam odcedzone serca i dodałam cebulę, smażyłam na wolnym ogniu do jej zeszklenia. Dodałam paprykę i selera, wszystko razem podsmażyłam i zalałam dwoma szklankami wywaru z gotowania. Jeśli wywaru jest za mało, można dodać wody. Wsypałam płatki papryki i pod przykryciem na wolnym ogniu gotowałam do miękkości warzyw – około 15 minut.

Mąkę pszenną rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody i zagęściłam nią sos. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Gulasz podałam z makaronem mini lasagne.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną