Zupa krem z kukurydzy

Ewelina
Zupy
10.10.2014 11:06
Zupa krem z kukurydzy

Przepis

To zdecydowanie mój ulubiony krem ze wszystkich jakie zrobiłam do tej pory pod względem koloru, aż szkoda było go zjeść :) Krem z kukurydzy, podobnie jak krem z marchwi ma delikatny słodkawy smak, więc jeśli wolicie bardziej wytrawne dania, możecie dodać do niego np. papryczkę chilli :)

Składniki na 4 porcje:

3 kolby kukurydzy

1 marchewka

1 pietruszka

pół selera

pół pęczka natki pietruszki

2 łyżki mleka kokosowego lub śmietany

sól, pieprz, liść laurowy

1/2 łyżeczki imbiru

2 duże ząbki czosnku

wartość energetyczna jednej porcji: ok. 130 kcal

Do garnka wlać 1 l wody, wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę, selera, czosnek oraz natkę pietruszki, a także przyprawy: liść laurowy oraz pieprz, gotować. Kolby umyć, obrać (kolbę stawiamy pionowo i ścinamy ziarna nożem), dodać do bulionu i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odlewamy nadmiar bulionu, dodajemy mleko kokosowe bądź śmietanę (smak będzie bardziej wyrazisty), przyprawy i dokładnie blendujemy. W razie potrzeby dolewamy bulion, by uzyskać pożądaną konsystencję :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną