Dietetyczna tarta z brukselką

Ewelina
Zapiekanki
10.10.2014 10:13
Dietetyczna tarta z brukselką

Przepis

Inspiracja przyszła od jednej z moich ulubionych blogerek kulinarnych, a mianowicie od fantastycznej, lekko zwariowanej Alicji, która prowadzi blog Wielki apetyt. Jej tarta z brukselką przyniosła jej zwycięstwo w jednym z półfinałów konkursu BlogerChef, była naprawdę dobra! Moja poniższa propozycja bardzo mocno nawiązuje do zwycięskiej tarty Alicji.

100 g tarty zawiera:

210 kcal

23 g węglowodanów

8 g tłuszczu

9 g białka

Porcja na zdjęciu to ok. 150 g., czyli taka porcja na obiad, czy drugie śniadanie dostarczy nam ok. 315 kcal.

Składniki:

Spód:

140 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850

30 g otrąb żytnich

90 g drobnych płatków owsianych

250 g serka twarogowego chudego

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka oleju rzepakowego

szczypta soli

Wypełnienie:

250 g brukselek, oczyszczonych i przekrojonych na połówki

100 g świeżych liści szpinaku

ząbek czosnku drobno posiekany

3 jajka

2 łyżki serka twarogowego chudego

2 łyżki jogurtu typu greckiego

50 g sera typu feta

sól i pieprz

1 łyżka masła klarowanego

1/4 łyżeczki suszonej bazylii

1/4 łyżeczki suszonego oregano

Wszystkie składniki wyrobić hakiem robota lub ręcznie, na zwarte ciasto, po czym uformować je w kulę i włożyć na 30 min. do lodówki.

W międzyczasie przygotować wypełnienie. W garnku zagotować wodę, wrzucić brukselki na 4 min. Wyjąć, przelać zimną wodą, odstawić do obcieknięcia. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić na kilka sekund czosnek, następnie szpinak i cały czas mieszając, smażyć ok. 4 min. Zdjąć z ognia.

Jajka, fetę, jogurt i serek zmiksować razem, dodać szczyptę soli i pieprzu. Odstawić.

Po upływie 30 min, wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty, tak po prostu rękoma. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni* na 10 min. Następnie wyjąć podpieczony spód, ułożyć równomiernie szpinak, wylać masę jajeczną i na koniec na wierzch ułożyć brukselkę. Piec 35-40 min. w 180 stopniach*. Dobra od razu na ciepło lub na zimno, np. jako II śniadanie w pracy, czy w szkole. Gotowe!

*Piekarnik bez termoobiegu, grzanie góra-dół.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną