Krem z marchwi, imbirem i mlekiem

Ewelina
Zupy
10.10.2014 9:52
Krem z marchwi, imbirem i mlekiem

Przepis

Jako, że dawno nie było żadnej zupy, a mamy dziś pierwszy dzień jesieni i na dworze zrobiło się na prawdę nieprzyjemnie, to najwyższa pora na coś rozgrzewającego na blogu! ;) Zupy z dodatkiem imbiru to idealna propozycja na jesienny posiłek, gdy za oknem szaro i zimno.

Składniki na 6 porcji:

1 kg marchwi

150 g cebuli

2 ząbki czosnku

ok. 1 łyżeczka startego imbiru

2 łyżeczki curry

1,5 l bulionu

200 ml mleka kokosowego

1 łyżka oleju kokosowego bądź innego tłuszczu do smażenia

wartość energetyczna 1 porcji: 154 kcal

Czosnek, cebulę, imbir oraz curry podsmażyć na rozgrzanym w większym garnku tłuszczu. Dodać pokrojoną w plasterki, bądź startą na tarce z większymi oczkami marchew, podsmażać przez chwilkę. Zalać bulionem, gotować do miękkości, zblendować, na koniec dodać mleko kokosowe i ewentualnie przyprawić do smaku.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną