Sernik na zimno tiramisu

Krzysztof
Przepisy
08.10.2014 13:22
Sernik na zimno tiramisu

Przepis

Składniki

500g serka mascarpone

4 żółtka

szklanka cukru pudru

300g biszkoptów

250ml śmietany 30%

2 łyżki żelatyny

150 ml mocnej kawy

100 ml likieru amaretto

kakao do posypania

dodatkowo:

pudełko po chusteczkach

zszywacz

papier do pieczenia

nożyczki

kawałek sznurka

Przygotowanie

zrobione pudelko

1. Z pudełka po chusteczkach odciąć górny karton. Dokładnie wymierzyć kawałki papieru do pieczenia tak by zabezpieczyły całe wnętrze kartonu, wycinamy i mocujemy na stałe za pomocą zszywacza. W ten sposób mamy banalną foremkę na sernik z kartonu :P .

ulozone

2. Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach gorącej wody. Żółtka razem z cukrem miksować przez 5 min do jasnego kremu, dodać serek mascarpone i razem zmiksować. Śmietanę ubić do sztywności dodać ją do sera i razem połączyć. Żelatynę dodać do kremu stale miksując masę.

wzorek

3. Przygotować poncz do biszkoptów, połączyć kawę z amaretto. 1/3 masy nałożyć do pudełka obsypać masę kakaem, następnie biszkopty moczyć dokładnie w ponczu i układać górą do dołu, na to kolejne tak wykonane dwie warstwy. Pudełko okazało się mało solidne i wygina się na środku, więc warto podwiązać je sznurkiem jak widać na zdjęciu. Wstawiamy sernik na noc do lodówki, rano delikatnie można otworzyć pudełko, ściągnąć papier i obrócić ciasto biszkoptami do dołu. na koniec posypać górę ciasta kakaem i jest gotowe do jedzenia. Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną