lekki omlet z prawdziwkami

Krzysztof
07.10.2014 9:56
lekki omlet z prawdziwkami

Przepis

składniki (1 porcja)

2 jajka

1 płaska łyżka mąki pszennej

szczypta soli

szczypta pieprzu białego

garść grzybów (ja wykorzystałam prawdziwki)

kilka pomidorów koktajlowych

2 plastry szynki długodojrzewającej

natka pietruszki

rukola (lub roszponka)

dobra oliwa z oliwek

wykonanie

Oczyszczone, pokrojone grzyby smażymy na 1 łyżeczce oliwy. Solimy i odparowujemy. Dodajemy pokrojone pomidory, dusimy kilka chwil. Całość odsuwamy na bok patelni i podsmażamy pociętą szynkę. Dosłownie 30 sekund z każdej ze stron.

Oddzielamy białko od żółtka. Białko miksujemy ze szczyptą soli, do ubicia. Dodajemy żółtko i miksujemy na mniejszych obrotach. Dodajemy przesianą mąkę i szczyptę pieprzu. I miksujemy ponownie na wolnych obrotach.

Rozgrzewamy patelnię (ok. 20-centymetrową), dodajemy łyżeczkę oliwy. Rozprowadzamy oliwę na patelni i wylewamy nasze jajka.

Zmniejszamy ogień i smażymy chwilkę, do zarumienienia.

Teraz najtrudniejsze – odwrócenie naszego omletu na drugą stronę. Podważamy omlet szpatułką i zsuwamy ostrożnie na talerz lub pokrywkę. Przykrywamy omlet patelnią i jednym ruchem odwracamy całość o 180 stopni. Smażymy chwilkę do ścięcia.

Omlet zsuwamy na talerz, posypujemy go sałatą i podgrzanym farszem oraz natką pietruszki. Omlet składamy na pół i zjadamy ze smakiem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną