Ciasto cytrynowiec

Ewelina
Ciasta
01.10.2014 9:17
Ciasto cytrynowiec

Przepis

Lubię ciasta, ale raczej nie przepadam za zbyt słodkimi, ociekającymi słodyczą wypiekami. Dlatego dziś propozycja na ciasto, niby słodkie, ale z drugiej strony mocno orzeźwiające. Słodycz ciasta równoważy cytrynowa, kwaskowata masa. Przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz „Ewa gotuje”. Dla mnie bomba.

Składniki na ciasto:

1 kostka margaryny, 200 g cukru pudru, 250 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka,

Składniki na masę:

2 żółtka, 3 cytryny, 1,5 szklanki cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po jednym jajku. Ciasto podzielić na 3 równe części i upiec 3 placki w kwadratowych formach 20 x 20 cm. Ja nie miałam takich kwadratowych foremek, więc podzieliłam na dwie części i upiekłam 2 placki w tradycyjnej prostokątnej formie. Ciasta piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Placki po upieczeniu wystudzić.

Przygotować masę: do garnka wlać 2 szklanki wody i cukier. Zagotować. Z cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. W misce wymieszać żółtka ze skórką i sokiem z cytryn oraz z mąką ziemniaczaną. Do gotującej wody z cukrem wlać przygotowaną mieszankę cytrynową. Mieszać cały czas, aż masa zgęstnieje i zacznie się gotować. Zestawić z ognia i lekko wystudzić. Jeszcze ciepłą masą przełożyć placki. Wierzch ciasta można udekorować lukrem i wiórkami skórki cytrynowej.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną