Murzynek z jabłkami i czekoladą

Joanna
Ciasta
01.10.2014 6:14
Murzynek z jabłkami i czekoladą

Przepis

Czy zdarza Wam się mieć niezapowiedzianych w gości? Nie wpadajcie w panikę :) Są takie ciasta, które zawsze wychodzą i nie są czasochłonne, a do tego bardzo smakowite :) No i efekt końcowy na pewno zachwyci waszych gości :) Polecam to ciasto właśnie teraz, bo jest w sam raz na jesienne dni - porządna porcja czekolady na pewno poprawi Wam nastrój :) P.S. W tym tygodniu niestety mam mały przestój w kuchni, akurat odbywa się tam remont :) Nie piekę, nie gotuję, tylko głodna w bałaganie koczuję :) Pozdrawiam wszystkich moich czytelników :)

Składniki:

5 jajek

1 szklanka cukru

280 g mąki pszennej typ 550

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki kakao

1 szklanka oleju

40 dag obranych i pokrojonych w średnią kostkę jabłek

Dodatkowo:

3/4 tabliczki białej czekolady

3/4 tabliczki gorzkiej czekolady

Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej.

Sypkie składniki wymieszać ze sobą i przesiać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesiane sypkie składniki i zmiksować, a następnie dodać olej i jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta. Piec w temp. 180

°C prze 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Po ostudzeniu na przemian polewać białą i gorzką czekoladą.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną