Zupa krem ziemniaczano-selerowy

Ewelina
Zupy
29.09.2014 20:44
Zupa krem ziemniaczano-selerowy

Przepis

Zupa krem ziemniaczano-selerowy

Mój mąż uwielbia selera, obiera go, kroi w cienkie plasterki, soli i zajada jak chipsy. I dobrze, bo seler zdrowy jest - bogaty w witaminę C i niskokaloryczny. No i oczywiście stanowi naturalny afrodyzjak J

Dzisiaj więc zupa krem ziemniaczano-selerowa. Ja nagotowałam solidny garnek, ale oczywiście można ilość składników pomniejszyć i przygotować choćby jedną porcję – taką na spróbowanie J

SKŁADNIKI:

70 dag bulwy selera*

60 dag ziemniaków*

1 duża cebula (15 dag)

3 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki klarowanego masła

5 szklanek bulionu warzywnego**

1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

sól

biały pieprz

posiekana natka pietruszki

grzanki lub groszek ptysiowy do podania

*waga warzyw po obraniu

**ja ugotowałam wywar warzywny, w skład którego weszły: marchew, pietruszka, natka, cebula, suszona włoszczyzna, ziele angielskie, liść laurowy, sól

WYKONANIE:

Ziemniaki i seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

W rondlu rozgrzać olej i masło, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia.

Dodać selera, smażyć około 4 minut.

Dodać ziemniaki i smażyć jeszcze 2 minuty.

Warzywa zalać 5 szklankami bulionu, doprowadzić do wrzenia, przykryć i na małym ogniu gotować 25-35 minut do miękkości .

Odstawić do lekkiego przestudzenia, partiami zmiksować lub przetrzeć przez sito.

Ponownie zagrzać, dodać kremówkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

W razie potrzeby jeszcze rozcieńczyć.

Zupę podawać posypaną natką pietruszki z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną