Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem

Ewelina
Makarony
29.09.2014 9:23
Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem

Przepis

Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem pełnoziarnistym

Ten przepis jest wprawdzie archiwalny, ale wydaje mi się, że warto go odkurzyć. Pogoda nas nie rozpieszcza, dzisiejsze poranne ciepełko zamieniło się w popołudniowy chłód i pokapywanie. Do domu wróciłam trochę zziębnięta, a w takiej sytuacji najbardziej lubię rozgrzać się talerzem gorącej, gęstej zupy :)

Składniki:

1 łyżka masła

mały kawałek bulwy selera

1 łodyga selera naciowego

1 pietruszka

1 marchewka

kawałek pora

ćwierć małej główki kapusty włoskiej

puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej

3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki

2 drobiowe kostki bulionowe

2 litry wody

4 ziela angielskie

liść laurowy

sól

pieprz

kminek mielony

suszony koperek

Wykonanie:

Warzywa obrałam i umyłam. Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego pokroiłam w plasterki, a pora w kosteczkę. Z kapusty wykroiłam głąba i pokroiłam ją w dość grube plastry.

W rondlu rozgrzałam łyżkę masła, wrzuciłam marchew, selera korzeniowego i pietruszkę, smażyłam kilka minut, aż warzywa zwiotczały. Dodałam pora i selera naciowego. Smażyłam razem jeszcze chwilę, po czym zalałam 2 litrami wrzącej wody. Dodałam kostki bulionowe – ideałem byłby bulion domowy, ale czasem trzeba się posiłkować gotowizną – oraz ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadziłam do wrzenia, dorzuciłam kapustę, osączoną fasolę z puszki i makaron - nie za dużo, bo przecież znacznie zwiększy objętość.

Gotowałam do momentu, aż makaron był odpowiednio miękki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym i suszonym koperkiem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną