Ciasto bananowe z czekoladą

Ewelina
Ciasta
26.09.2014 9:04
Ciasto bananowe z czekoladą

Przepis

Ciasto bananowe z czekoladą

Kolejne, szybkie w wykonaniu ciasto. Dzięki bananom ciacho było wilgotne, i takie pozostało również następnego dnia, chociaż na noc przykryłam je jedynie papierową serwetką. Z autopsji wiem, że warto poczekać aż całkowicie wystygnie, bo na ciepło niełatwo jest je pokroić.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki mleka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

12 dag miękkiego masła

14 dag cukru (10 płaskich łyżek)

2 jajka

łyżeczka olejku pomarańczowego

4 banany (80 dag ze skórką)

4 łyżki kropelek czekoladowych

Wykonanie:

Keksówkę o wymiarach 9x27 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.

Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia.

Sodę rozprowadziłam w mleku.

Banany umyłam, obrałam i rozgniotłam widelcem.

Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160*C z termo obiegiem (180*C bez termo obiegu).

Miękkie masło utarłam z cukrem, nie przerywając miksowania dodałam po kolei oba jajka i olejek pomarańczowy.

Nadal miksując dodałam partiami mąkę z proszkiem do pieczenia, banany i mleko z sodą. Do wyrobionego ciasta dodałam kropelki czekoladowe i wymieszałam łyżką. Ciasto przełożyłam do przygotowanej keksówki i wstawiłam ją do piekarnika.

Piekłam 50 minut. Wystudziłam na kratce kuchennej.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną