Mleczna kanapka

Joanna
Ciasta
26.09.2014 7:43
Mleczna kanapka

Przepis

Zanim upiekłam to ciacho zrobiłam przegląd innych blogów i opinii na jego temat.

Zdecydowałam się zmniejszyć ilość cukru, a mimo to i tak wyszło bardzo słodkie, ale myślę, że warto je upiec raz na jakiś czas dla swoich pociech, bo zapewniam Wam, że im będzie smakować najbardziej. Mnie również smakowało, ale mąż kręcił nosem i omijał je szerokim łukiem. Tym lepiej, bo więcej zostało dla nas, a zawsze to on jest głównym wyjadaczem moich słodkich wypieków :)

Bazowałam na przepisie Doroty.

Składniki na biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

3 łyżki kakao

Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodawać cukier, łyżka po łyżce. Następnie dalej miksując dodać żółtka (pojedynczo) i olej. Na koniec dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Formę o wymiarach 25 cm x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkopt. Piec w nagrzanym piekarniku na 170° C przez 20-25 minut. Studzić z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzaniu przekroić biszkopt na pół. Nałożyć krem i przykryć drugim blatem biszkoptu. Polać polewą czekoladową.

Krem:

2 szklanki mleka pełnego w proszku (użyłam łaciatego)

0,5 szklanki mleka

0,5 szklanki cukru

300 g masła

Mleko zagotować z cukrem, wystudzić. Masło utrzeć mikserem, a następnie powoli dodawać mleko z cukrem. Na koniec wsypywać partiami mleko w proszku. Ucierać aż krem będzie jednolity.

Polewa:

1 tabliczka mlecznej czekolady

70 g miękkiego masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.

Krem po schłodzeniu jest dość twardy, więc przed podaniem należy ciasto wyjąć z lodówki, a jeśli kroicie prosto z lodówki to najlepiej kroić ciepłym nożem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną