Szaszłyki z indyka w curry

Ewelina
25.09.2014 11:00
Szaszłyki z indyka w curry

Przepis

Szaszłyki z piersi indyka w curry

Szaszłyki upiekłam na elektrycznym grillu, ale jak najbardziej można to zrobić na tradycyjnym, albo nawet wykorzystac piekarnik. Pomysł na marynatę podpatrzyłam u Jana Kuronia :)

SKŁADNIKI:

55 dag piersi z indyka

sól

pieprz

1 cebula

1 ząbek czosnku

mały kubeczek jogurtu naturalnego (175 g)

solidna szczypta ostrej papryki w proszku

czubata łyżeczka curry

olej do posmarowania płyty grilla

sos jogurtowy PRZEPIS TUTAJ

WYKONANIE:

Mięso opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w dość sporą kostkę i przełożyłam do próżniowo zamykanego pojemnika, oprószyłam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę, dodałam do mięsa.

Jogurt wymieszałam z ostrą papryką i curry, wlałam go do mięsa. Całość wymieszałam, naczynie zamknęłam i odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin. W zasadzie wystarczą dwie godziny, ale cóż… praca.

Rozgrzałam elektryczny grill (maksymalna moc).

Kawałki mięsa oczyściłam z kawałków cebuli i czosnku i nabiłam je na patyczki do szaszłyków.

Płytę grilla przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam olejem. Ułożyłam na niej szaszłyki. Piekłam ok. 25 minut, aż mięso stało się miękkie. W połowie grillowania odwróciłam szaszłyki.

Podałam z ryżem ugotowanym na sypko i sosem jogurtowym.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną