Sałatka pieczarkowa

Ewelina
Sałatki
24.09.2014 18:44
Sałatka pieczarkowa

Przepis

Wraz z nadejściem wiosny często myślimy o tym, aby nieco zmodyfikować nasz jadłospis, przyrządzać potrawy lżejsze i mniej kaloryczne, jeść więcej świeżych warzyw i owoców. Zanim pojawią się w sklepach nowalijki i świeże warzywa z naszych polskich pól, możemy częściej sięgać po pieczarki, gdyż jak się okazuje są mało kaloryczne, za to zawierają sporą ilość błonnika i białka, więc z powodzeniem mogą zastępować mięso. Mają też wiele witamin i minerałów, dlatego proponuję dziś smaczną sałatkę pieczarkową. Ponieważ lubię używać majonezu do sałatek, i tym razem nie mogłam się powstrzymać, ale jak ktoś woli, żeby było bardziej dietetycznie, to oczywiście może użyć jogurtu naturalnego. Sałatka jest pyszna, lekka i zdrowa, więc gorąco polecam.

Składniki:

500 g niedużych pieczarek, 3 jajka, pół puszki kukurydzy konserwowej, 3 ogórki konserwowe, pół pęczka koperku, 3 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek

Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojone pieczarki, lekko posolić, żeby puściły wodę i chwilę poddusić. Odsączyć, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, ogórki pokroić w kostkę, koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć z pieczarkami, dodać majonez i musztardę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną