Kremowo-kokosowa zupa dyniowa

Ewelina
Zupy
22.09.2014 19:17
Kremowo-kokosowa zupa dyniowa

Przepis

Z Japonii wracamy ponownie do Tajlandii, by móc skosztować kokosowo dyniowej zupy.

Tak się właśnie składa, że pod moim domem urodziło się pięć pomarańczowych głów.

Jeszcze ich nie rozkrajałam, ale przypuszczam, że blog będzie wkrótce obfitował w oranż.

Nastawiam się teraz na zmiany.

Obcięłam postrzępione końcówki włosów, nieświadoma tego, że wyszła mi top hot fryzura sezonu - long bob.

Wykupiłam hosting. Nawiązałam współprace z graficzką. Przemalowałam okna w pokoju. Z czarnego na białe.

Ubzdurałam sobie, że wydam w przyszłym roku książkę kucharską na temat tego, co jest mało popularne w kraju.

Na chwilę obecną mam już 5 przepisów wraz ze zdjęciami. Nie wszystko co wymyślam ma sens bycia ;)

Nie wszystko o czym napiszę będzie ciekawe. Nie chcę się poddawać. Może zostało mi tylko 22 lata życia?

Odkąd na wykładach z historii kina, pani wspomniała o zbliżającej się do nas komecie ... Cały czas to analizuję.

Może uderzy w '36 roku. Trochę to nie fair. Melancholia. Może trzeba będzie się sprężyć z realizacją marzeń.

Kręcić amatorskie filmy z podróż kulinarnych, na które nie mam finansów. Zostać surowym szefem kuchni.

Jednocześnie realizować się w kostiumach i modzie. Mój chłopak uważa, że to możliwe. Trzeba się tylko spiąć.

Za dużo myślę. Warto żyć. Znaleźć swój kawałek chleba: białego, razowego, tostowego, a może essene.

Robić to, co się kocha, nawet jeśli oznacza to pracę no profit. Tymczasem zróbmy po prostu pyszną zupę!

1 szklanka obranej, pokrojonej w kostkę dyni np Hokkaido

1 szklanka obranych, pokrojonych w kostkę batatów

1 1/2 szklanki namoczonych nerkowców (około 4 godzin)

2 1/2 szklanki wody kokosowej

1 łyżka stołowa miękkiego oleju kokosowego virgin

1 pałka pokrojonej trawy cytrynowej, tylko biała część

2 listki limonki - kaffir, mogą być suszone, ale zmielone

1 łyżeczka soli himalajskiej, do smaku

1 centymetrowy kawałek świeżego imbiru

1 łyżka stołowa pokrojonej drobno szalotki

4 listki świeżej bazylii

1 cebulka, drobno pokrojona w kostkę

1/2 łyżeczki kminku

1 łyżeczka soku z limonki

Składniki zmiksujmy. Wszystkie razem w blenderze! W taki sposób powstanie kremowa zupa!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną