Sernik z serków homogenizowanych

Ewelina
Ciasta
22.09.2014 18:48
Sernik z serków homogenizowanych

Przepis

Beztłuszczowy sernik z waniliowego serka homogenizowanego

Kiedy wypatrzyłam ten przepis na pożółkłej kartce wyrwanej całe lata świetlne temu z jakiejś gazety, od razu stanął mi przed oczami zalegający w lodówce ośmiopak Danio, na które nikt z domowników jakoś nie miał ochoty. Najpierw pomyślałam, że taki sernik bez dodatku odrobiny tłuszczu, nie ma prawa się udać. Ale zaryzykowałam, i było warto. Okazał się delikatny, wilgotny, lekki i puszysty. Może troszkę za słodki, ale zjadłam go sobie z kwaśnym domowym dżemem z czerwonej porzeczki, mniam :)

SKŁADNIKI:

80 dag waniliowego serka homogenizowanego

2 łyżki kaszy manny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków

4 jajka rozmiar L

opakowanie 16 g cukru wanilinowego

herbatniki petit beurre do wyłożenia dna formy – u mnie wystarczyła paczka 10 dag

masło i bułka tarta do foremki

WYKONANIE:

Blaszkę o wymiarach 30x24 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą (ja wyłożyłam papierem i jego część pokrywającą dno posmarowałam i oprószyłam bułką), wyłożyć herbatnikami.

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni z termo obiegiem (około 165-170 bez termo obiegu).

Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kaszę mannę wymieszać, dodać do serka homogenizowanego.

Oddzielić białka od żółtek.

Żółtka utrzeć na biało z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać do serka i wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć do formy na herbatniki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut.

Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną