Krem z kalafiora z chipsami z szynki

Ewelina
Przepisy
22.09.2014 9:50
Krem z kalafiora z chipsami z szynki

Przepis

Krem kalafiorowy z chipsami z szynki prosciutto

Pozornie prosta, ale jakże wytworna zupa. Doskonale sprawdzi się zarówno w dzień powszedni, jak i na eleganckim przyjęciu. Delikatny smak kalafiora cudownie współgra z szynkowymi chipsami.

SKŁADNIKI:

60 g szynki prosciutto w cieniutkich plasterkach

2 łyżka masła sklarowanego

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łodygi selera naciowego

opakowanie 75 dag mrożonego kalafiora różyczki Hortex

1 litr domowego bulionu z kurczaka i włoszczyzny + do ewentualnego rozrzedzenia

60 ml śmietanki kremówki 30%

świeżo starta gałka muszkatołowa

sól

biały pieprz mielony

WYKONANIE:

Plastry szynki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni bez termo obiegu, 170 z termo obiegiem) i piec 15-20 minut aż stanie się chrupiąca.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

Łodygi selera umyć, obrać z twardych włókien i pokroić w plasterki.

Na rozgrzane w rondlu masło wrzucić cebulę, czosnek i plasterki selera.

Warzywa smażyć na wolnym ogniu około 5 minut, mieszając żeby się nie przypaliły.

Dodać kalafiora, smażyć aż się zacznie rozmrażać, zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 30 minut, aż będzie bardzo miękki i zacznie się rozpadać.

Odstawić do lekkiego przestudzenia, następnie zmiksować albo przetrzeć przez sito.

Jeśli zupa jest za gęsta, rozcieńczyć jeszcze bulionem.

Dodać kremówkę i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ponownie mocno zagrzać.

Krem podawać z szynkowymi chipsami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną