Słone kwiatuszki z kremem orzechowym

Ewelina
Przepisy
22.09.2014 9:31
Słone kwiatuszki z kremem orzechowym

Przepis

Słone kwiatuszki z kremem orzechowym

Kolejne kruche słone ciasteczka, tym razem jednak słony smak przełamałam słodyczą kanapkowego kremu z orzechów ziemnych. Dla mnie rewelacyjne połączenie :)

SKŁADNIKI:

25 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania

16 dag masła

1/2 łyżeczki soli

2 żółtka

małe jajko do posmarowania

kanapkowy krem z orzechów ziemnych

orzechy ziemne niesolone do posypania

WYKONANIE:

Mąkę przesiać, wymieszać z solą.

Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na kruszonkę.

Dodać żółtka, najpierw wymieszać końcem noża, a następnie szybko zagnieść ręką gładkie ciasto.

W razie potrzeby można dodać niewielką ilość zimnej wody.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (lub bez podsypywania na silikonowej macie) na grubość około 5 mm.

Foremką wyciąć ciasteczka w kształcie kwiatuszków. W połowie z nich wyciąć w środku otworki.

Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni z termo obiegiem.

Po wystudzeniu ciasteczka bez otworków posmarować kremem i przykryć ciasteczkami z wyciętymi otworkami.

Orzechy posiekać i posypać nimi środki ciastek.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną