Cytrynowy sernik z budyniem

Ewelina
Przepisy
22.09.2014 8:31
Cytrynowy sernik z budyniem

Przepis

KRUCHE CIASTO:

30 dag mąki pszennej

10 dag cukru trzcinowego

10 dag masła

2 jajka

1 żółtko (białko idzie do masy serowej)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka przyprawy do dań słodkich Kamis

WARSTWA BUDYNIOWA:

2 budynie czekoladowe bez cukru

4 łyżki cukru

1 łyżka mąki pszennej

3 szklanki mleka

WARSTWA SEROWA:

50 dag sera trzykrotnie mielonego na sernik

4 łyżki cukru

10 dag miękkiego masła

3 jajka

1 białko (żółtko poszło do ciasta)

1 cytrynowy budyń bez cukru

kilka kropli aromatu cytrynowego

szczypta soli

10 dag smażonej skórki pomarańczowej + łyżka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

KRUCHE CIASTO:

Blaszkę o wymiarach 24x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, przyprawę i zimne masło.

Posiekać na kruszonkę, dodać jajka i żółtko, wymieszać nożem, szybko zagnieść ciasto i wykleić nim dno blaszki.

WARSTWA BUDYNIOWA:

Budynie i mąkę rozmieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i zagotować mieszając.

Gorący budyń wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię i odstawić do wystudzenia.

WARSTWA SEROWA:

Miękkie masło spienić, utrzeć najpierw z cukrem, a następnie z dodawanymi na zmianę żółtkami i porcjami sera, wymieszać z aromatem cytrynowym i sypkim budyniem.

Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

Skórkę pomarańczową wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do masy i ponownie delikatnie wymieszać.

Masę serową wyłożyć na przestudzony budyń, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec godzinę w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termoobiegu).

Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną