Galaretka z truskawkami

Krzysztof
Przepisy
21.09.2014 16:40
Galaretka z truskawkami

Przepis

Składniki:

2 szklanki truskawek,

2 galaretki truskawkowe,

200 ml kremówki,

1 budyń waniliowy,

1/2 l mleka,

1 łyżeczka żelatyny do deserów.

Przygotowanie:

Z truskawek odcinamy szypułki i myjemy je dokładnie. Następnie przecinamy każdą truskawkę na pół i wkładamy do 1/2 objętości szklanki. Do miseczki wsypujemy 2 galaretki i zalewamy 0,5 wrzątku. Mieszamy i odstawiamy. Gdy galaretka nam przestygnie zalewamy nią truskawki, pozostawiając miejsce na krem. Szklanki wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie ubijamy schłodzoną kremówkę. Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku i 2 łyżkach zimnej wody i dodajemy do śmietany. Mieszamy śmietanę z ostudzonym budyniem. Taki krem nakładamy na galaretkę i schładzamy w lodówce. Po 2 godzinach desery dekorujemy truskawkami i posypujemy startą czekoladą.

Przepis na deser podpatrzyłam na blogu Smaczna Pyza, choć troszkę go zmodyfikowałam :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną