Szarlotka sypana z cynamonem

Ewelina
Ciasta
20.09.2014 8:04
Szarlotka sypana z cynamonem

Przepis

Moja ostatnia propozycja na dzisiaj - szarlotka sypana (bez jajek). Wzbogaciłam nieco podstawową jej wersję i bardzo mi przypasował efekt końcowy. Nie wiem jak po upieczeniu wygląda ona u innych, ale moja jest wilgotna w środku i cudownie chrupiąca z wierzchu. Świetnie smakuje bezpośrednio po upieczeniu, na gorąco, z dodatkiem gałeczki lodów śmietankowych, ale i na zimno, nawet trzeciego dnia (jeśli się kawałek uchowa), jest nie do pogardzenia :)

CIASTO SYPANE:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka kaszy manny

1 szklanka cukru trzcinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

16 g cukru wanilinowego

zimne masło (prawie cała kostka, zależy jak grube plasterki pokroimy)

MASA JABŁKOWA:

1,2 kg jabłek

sok z cytryny do smaku

cukier trzcinowy do smaku

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu

szczypta imbiru

łyżka rumu

10 dag żurawiny suszonej

WYKONANIE:

Blaszkę o wymiarach 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.

Piekarnik rozgrzać do 155-160 stopni z termo obiegiem.

Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kaszę mannę, cukier i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać i rozsypać na trzy równe porcje.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wymieszać z przyprawami i żurawiną (jabłka powinny być dobrze przyprawione sokiem z cytryny)

Dno blaszki równomiernie pokryć pierwszą porcją suchych składników.

Na to małymi porcjami rozłożyć połowę masy jabłkowej, wyrównać.

Na jabłka rozsypać drugą porcję suchych składników, a nie rozłożyć pozostałe jabłka.

Przykryć trzecią warstwą suchych składników, na wierzchu ułożyć plasterki zimnego masła.

Piec około 60 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną