Domowy kisiel z porzeczkami

Ewelina
19.09.2014 9:26
Domowy kisiel z porzeczkami

Przepis

Upał bardzo mi się daje we znaki. No dobra... nie tylko mnie, ale ja go akurat bardzo kiepsko toleruję. W poniedziałek wracam po urlopie do pracy, więc skończy się chowanie przed słońcem w chłodnym mieszkaniu :(

Przy takiej pogodzie nie chce się jeść, a już na pewno nie gotować. Dzisiaj postaram się podzielić kilkoma przepisami na dania przygotowane wcześniej. Bo dziś u mnie lekko i owocowo - zupa wiśniowa z makaronem i kisiel z porzeczek. Na kolację schłodzony arbuz. A w międzyczasie kromka chleba z solonym masłem. Taki mam kaprys i już :P

Owocowa zupa to po prostu bardziej esencjonalny kompot i to w dodatku ze słoika przygotowanego w ubiegłym roku, ale przepisem na kisiel chętnie się podzielę. Ostatecznie taki ugotowany ze świeżych owoców jest i smaczniejszy i zdrowszy od sklepowego.

SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE:

40 dag czerwonej porzeczki

1 + 0,5 szklanki wody

4 czubate łyżki cukru + do posypania wierzchu (jeśli będzie jedzony na zimno)

3 łyżki mąki ziemniaczanej

biszkopty do podania

WYKONANIE:

Porzeczki opłukać, osączyć i odszypułkować.

W rondelku zagotować 1 szklankę wody z cukrem, wrzucić owoce, doprowadzić do wrzenia i gotować minutę.

Całość przelać przez gęste sito do drugiego rondelka, owoce przetrzeć.

Powstały mus ponownie doprowadzić do wrzenia.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w połowie szklanki wody, wlać mieszając do wrzącego musu, ponownie zagotować.

Kisiel rozlać do opłukanych zimną wodą salaterek, wierzch posypać niewielką ilością cukru.

Salaterki przykryć i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Miłośnicy gorącego kisielu oczywiście nie muszą posypywać wierzchu cukrem i czekać aż ostygnie, tylko skonsumować na gorąco uważając, żeby nie poparzyć języka.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną