A’la pleśniak jeżynowo brzoskwiniowy

Krzysztof
Przepisy
19.09.2014 6:54
A’la pleśniak jeżynowo brzoskwiniowy

Przepis

CIASTO:

3,5 szklanki mąki pszennej

2 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

25 dag margaryny

szczypta soli

4 żółtka

ewentualnie łyżka kwaśnej śmietany – gdyby składniki nie chciały się połączyć

PIANA:

4 białka

1/3 szklanki cukru

kisiel morelowy

DO PRZEŁOŻENIA:

Słoiczek dżemu z leśnych jeżyn – u mnie domowy, z owoców przetartych przez sitko

3 duże brzoskwinie „Ufo”

WYKONANIE:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i szczyptę soli, wymieszać i posiekać z zimną margaryną.

Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.

Gdyby składniki nie chciały się połączyć, dodać łyżkę kwaśnej śmietany.

Ciasto zawinąć w folię i schodzić w lodówce przez 30 minut.

Brzoskwinie sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kawałki.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.

Foremkę o wymiarach 23x29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Dno wykleić schłodzonym ciastem.

Na cieście rozsmarować dżem jeżynowy.

Na dżemie rozłożyć kawałki brzoskwiń.

Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając miksowania partiami dodać cukier.

Na koniec domieszać proszek kisielowy.

Pianę rozłożyć na powierzchni ciasta, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 45-50 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną