Ciasto na coli z masą agrestową i pierniczkami

Krzysztof
Przepisy
19.09.2014 6:29
Ciasto na coli z masą agrestową i pierniczkami

Przepis

CIASTO:

25 dag mąki pszennej

20 dag cukru

3 łyżki ciemnego kakao

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

25 dag masła

200 ml coca coli

2 jajka rozmiar L

75 ml mleka

KREM:

3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

1 litr + 1 szklanka wody

2 galaretki agrestowe

20 dag masła

4 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

20 dag pierniczków w czekoladzie nadziewanych marmoladą wieloowocową

10 dag gorzkiej czekolady

4 łyżki śmietanki kremówki

WYKONANIE:

Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło stopić i przestudzić.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu).

CIASTO:

Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier i sól, wymieszać.

Do przestudzonego masła dodać jajka, mleko i coca colę, wymieszać.

Składniki płynne dodać do składników sypkich, wymieszać trzepaczką, aby się połączyły.

Ciasto przelać do blaszki, piec 30-40 minut do suchego patyczka.

Wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.

MASA AGRESTOWA:

Zagotować litr wody, na wrzątek wlać rozrobiony w szklance wody budyń, mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze chwilkę.

Odstawić z palnika, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia, wystudzić.

Masło ubić z cukrem pudrem, a następnie z dodawanym po łyżce budyniem.

NASTĘPNIE:

Połową masy przełożyć blaty ciasta, pozostałą masę wylać na wierzch.

Pierniczki pokroić w kosteczkę i rozsypać po wierzchu.

Czekoladę połamać w kawałeczki, dodać kremówkę i stopić w kąpieli wodnej, wylać na pierniczki tworząc esy-floresy.

Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną